Zigge söker efter människor som försvunnit spårlöst

Vi portisägare vet ju att vi har smarta och arbetsvilliga hundar – och husse Kenneth Edström i Trollhättan vet att en portis blixtsnabbt kan tränas att göra verklig nytta. Det är Zigge ett fantastiskt exempel på. Hittills har de lokaliserat omkring 25 avlidna personer. ”Han har aldrig felmarkerat,” säger Kenneth om Zigge, som söker efter likdoft.

 

Kenneth var med och startade upp en lokal Missing People-avdelning när han träffade en man med en portis som sökte människor åt Sjöräddningen. Kenneth insåg vilken nytta hunden kunde göra, så han skaffade sig en egen portis för att leta efter människor som avlidit och försvunnit. ”När jag lyssnade på hur den andra hunden tränats tyckte jag det lät komplicerat. Det borde går att lära hunden mer effektiv, tänkte jag.” Kenneth utgick från en film på Youtube om hur hundar söker efter kantarell – och så gjorde han något liknande med Zigge.

Bästa belöningen

Han började med att träna Zigge i att känna igen doften av lik och när han markerade belönades Zigge rejält med Frolic, som är det bästa godis han vet.
”Vi började träna när Zigge var elva månader - och det var inte svårare än att träna en hund att göra något annat. Vi började med att sätta doften på en metallbit och gick sedan över till att sätta doften på tyg. Det tog inte lång tid innan kunde Zigge sniffa upp en tygbit med liklukt som gömts flera hundra meter bort.”

 Zigge
Bilder: Kenneths privata


"Att hjälpa de anhöriga är min drivkraft," säger Kenneth. Han är pensionär och tar ofta själv initiativ till sökinsatser, även om det händer att oroliga anhöriga ibland kontaktar honom för att få veta vad som hänt en person som försvunnit spårlöst. För Kenneth är sökinsatserna utmanande, då det kräver logiskt tänkande, han måste försöka få reda på bakgrunden, vad som kan ha hänt, varför och var.

Han behöver dessutom en sökstrategi - där väder och vind kan stå för vissa utmaningar. Enligt Kenneth är det enklare att söka i vatten än på land, då strömmarna inte byter riktning på samma sätt som vinden i luften. Detta är någon han behöver ta med i beräkning när Zigge markerar.

Efter hundratals sök har Kenneth samlat på sig så mycket erfarenhet att han förstår när han tänker fel. ”Jag får också på olika sätt begränsa sökområdet när Zigge markerar, gå i sidled mot vinden där man tror att kroppen finns. Då krymper sökområdet successivt,” säger Kenneth. 

Nominerats till Svenska hjältar 2022
I våras försvann en ung kvinna där Kenneth och Zigge tillsammans med frivilliga dykare lyckades hitta kvinnan i en sjö – och för det har Kenneth och Zigge nominerats till Aftonbladets pris Svenska Hjältar. Bara en vecka senare hjälpte Zigge till att hitta ytterligare en försvunnen person. Kenneth säger att han och Zigge hjälp till att lokalisera omkring 25 lik.  

”Det gäller att vara noggrann och medveten om vad man tränat på. Vi har tränat på mindre doftkällor, vilket gör att det är svårare när vi kommer riktigt nära en död kropp.” Däremot kan Zigge lokalisera en kropp som ligger en kilometer bort, för det är precis det han är tränad på.


I september bjöd Efterlyst in Kenneth och Zigge för att söka efter den försvunne norrmannen Terje på Muskö. Ur Aftonbladet:

Polisen har genomfört åtta sökinsatser på Muskö, utan resultat. Kriminalsökhundar har letat både på land och i vattnet. Polisen har flugit med drönare och sökt av bottnen med sonarutrustning. Boende och sommarstugeägare har uppmanats att söka igenom sina hus och gårdar. Men när den portugisiska vattenhunden Zigge skickas ut i terrängen får han vittring.

Sjuårige Zigge och hans husse Kenneth Edström arbetar ideellt med att söka efter försvunna personer som befaras vara döda.

I kvällens Efterlyst på Viaplay får tittarna se hur Zigge markerar mindre än 300 meter från platsen där Terje Johansens bil hittades.

– Han har aldrig falskmarkerat, säger Kenneth Edström till Efterlyst.

– Det troliga är att det är den försvunne. Någonstans i det här området skulle jag leta mer med andra resurser. Jag är så säker jag kan vara efter hundratals sök. Han markerar aldrig på något annat.”


Pristagaren till Aftonbladets Svenska Hjältar 2022 annonseras den 16 december kl 20.00 då hjältegalan TV-sänds från Cirkus i Stockholm.

Nu håller alla vi portisägare tummarna för Kenneth och Zigge!


Text: Cathrine Stjärnekull