Vattenträning - tips

Henrik, Frans & domare i Portugal

Den portugisiska vattenhunden har ofta stort intresse för att vara i sjö och hav den vill gärna ha en uppgift.

Eftersom rasen har simhud mellan tårna är den en utmärkt simmare. Simning är en motion som passar alla åldrar och redan som valp är det bra att börja träna. Vattenarbete passar den här rasen perfekt, den får både simma och arbeta.

Börja med att leka vid en strand med din hund och kasta gärna flytleksaker i vattnet för att få igång intresset.

Simma gärna tillsammans med hunden och börja träna upp intresset att få hunden att apportera föremål i vatten.

Håll utkik på hemsidan efter planerade träningstillfällen alternativt kontakta aktivitetsombud i ditt område för att få information och hjälp vid kommande träningstillfällen.


2013 genomfördes de första inofficiella vattenprov i RPVH regi
och det skedde i samband med rasklubbens läger.
Vid det första tillfället deltog 6 ekipage (1junior och 5vuxna) vid det andra 25 ekipage (2 juniorer och 23 vuxna)

Intresserad av vattenarbete?
Är du intresserad av vattenarbete och inte vet hur du ska komma igång?
Vill du prova på vattenarbete?
Har du frågor om vattenarbete?
Kontakta då Vattenkommittén >> eller någon av våra vattenombud >>

Träningstips

Tips för första kontakten med vatten och framåt samt tips om saker som är användbara för tränande i hemmiljö.

Valptiden:
Förutsatt att man kan vara ute ska man leka vid och i vattnet mycket så att det blir naturligt för valpen. För att gör det enklare kan man ta med leksaker och godis i massor. Mycket beröm när det funkar. 

Om det är för kallt kan man vara i en duschkabin eller ett badkar med lite vatten och en halkmatta i. Även här ska man givetvis ha olika leksaker som valpen tycker om och ge beröm med godis.

När hunden blir större kan man ta med den ut och simma tillsammans. Skulle det vara svårt kan man ta hunden i kopplet och försiktigt lirka ut den tills det att den inte bottnar och då simma lite med den. Om hunden tycker att det är obehagligt så håll under magen på den så att den inte sjunker.
Man kan även ha en flytväst på hunden så behöver varken du eller hunden bli oroliga. Här kan man inte ge för mycket beröm och godis.

Om det funkar med ert simmande tillsammans så gör detta så ofta ni kan för att det ska bli så naturligt som möjligt.

Som apportering kan man använda flytdummies, rep med 2-3 markeringsbojar som placeras med 1,5 dm avstånd (låtsasnät) och petflaskor ½ l fyllda med lite vatten. För att göra det svårare kan man fylla flaskan med 2/3 vatten så blir den svårare att fånga och för att få hunden att gå under ytan och ta den. Om man är vid en sjö och inte har med sig nåt att apportera så går det bra att använda pinnar och kottar allt vad fantasin tillåter.

Som bojjar kan man använda tomma saftdunkar gärna gula eller röda så att de syns. Tar man ett rep och fäster på en tyngd och släpper ner tills den når botten och sedan knyter på dunken så har man en provisorisk boj.

 

Regler för prov >>