Lion dog HistorikOm rasen Portugisisk Vattenhund

Portugisisk vattenhund är en ras med lång historia, som gick från att vara en arbetande ras vanligt förekommande på fiskebåtar utanför Portugals kust till att den omnämndes i Guiness rekordbok som en av världens mest utrotningshotade år 1970. 

Historik>> 

Den första portisen kom till Sverige 1980 och sedan dess har antalet Portugisiska vattenhundar ökat år från år. Enligt SKK fanns det 1362 registrerade Portugisiska Vattenhundar i Sverige år 2022.

Färsk statistik >> 

 

Bra att veta>> 

Portugisisk vattenhund är en mellanstor ras, en vuxen hund väger ca 18–25 kg. Mankhöjd: hanhund 50-57, tik 43-52 cm. De skall vara proportionerligt byggda, kraftiga och muskulösa.

Navegador De Alterrial (Nicke) och Aplicado Miss Aurora Of Zephyr (Aurora)Portisvardag>>
Portisen är smart och pigg, bjuder på mycket roligt. Den går bra att ha som sällskapshund. De allra flesta är förtjusta i aktiviteter och kräver en hel del uppmärksamhet.  

Pälsvård hos valp>> 
Under den period hunden fäller valppälsen och den vuxna pälsen växer ut, kan det behövas en daglig pälsvård, medan det för en vuxen hund kan räcka med en gång per vecka. 

Pälsvård och klippning hos vuxen hund>> 
Som de flesta långhåriga raser behöver en portis pälsvård. För pälsens kondition krävs att man med jämna mellanrum kammar igenom den. 

Allmänna skötseltips>> 
Även hunden behöver lite allmän ompyssling för att må bra!

Rasstandard>> PDF 
Dokument som fastställer hur det eftersträvansvärda idealet för PVH ser ut.