Portisvardag - att leva med Portis

Wildside's Proud Dancer (Figo)Portugisisk vattenhund är ofta mycket tålmodig mot barn och andra djur, vilket gör den lämplig som familjehund. Den älskar att vara i händelsernas centrum. Där det är som mest livat, där finner du din vattenhund. Lagar du mat är den mellan dig och diskbänken, går du på toa så följer din portis med. Där barnen springer och ramlar över den, envisas den med att ligga kvar, med ett vakande öga över allt som sker. Ofta är hunden en pålitligt barnvakt, som inte låter småbarn lämna tomten utan en vuxens tillsyn.

I centrum
Den älskar att busa och är med på alla upptåg du kan hitta på. Det viktigaste för en vattenhund är att den får vara med.  Dra en pulka på vintern är lika roligt som att bada på sommaren, en stilla promenad eller en snabb cykeltur. Sitter familjen och tittar på TV tycker hunden att det är lika mysigt att bara ligga i soffan och lata sig och bli kliad på magen. En portis har ofta en riktigt bra av- och påknapp. 

En vattenhund tittar gärna på TV eller sitter i ett fönster och följer med i vad som sker utanför. De olika bruks- och lydnadsgrenarna, inte minst nosework, rallylydnad och agility roar en portis - och de uppskattar möjligheten att springa fritt i naturen.

Temperamentsmässigt ska en vattenhund vara godmodig och vänlig, oftast utan att vara överdrivet förtjust i främmande människor. Den är en utpräglad familjehund, som är oerhört lojal. 


Läraktig
Portisen lär sig snabbt - och tycker att några få repetitioner av det som ska göras räcker mer än väl. Vattenhunden har även en väl utvecklad förmåga att lära av andra hundar. 


Vattenhunden är ingen skällig ras men de är ofta ljudliga. De hälsar gärna med pip, visslingar och morrljud. Detta får inte tolkas som aggressivitet, utan är en del av rasens sätt att visa glädje.
 
Fredlig
En vattenhund ger sig normalt inte in i slagsmål med andra hundar utom när den är tvungen. Den ska undvika slagsmål så långt som det är möjligt, då flera hundar skulle kunna samarbeta på en liten båt. Blir den däremot attackerad, backar den inte utan slåss för att vinna. Man kan således känna sig trygg i sällskap med en vattenhund, då den inte skulle tillåta någon av familjens medlemmar att komma till skada.

Lydnad
Vattenhunden kan vara en lämplig hund även för en oerfaren hundägare, även om det är en ras med stark vilja, stor intelligens och enorm uppfinningsrikedom.
Om man börjar tidigt med att i lugn och ro tydligt visa valpen vilka regler som gäller får man sällan några lydnadsproblem. Du som funderar på att köpa en vattenhund och inte har haft hund tidigare, bör gå åtminstone en grundkurs i vardagslydnad.

Motivation
Vad man aldrig får glömma är rasens mångåriga historia. En vattenhund skulle kunna utföra sina uppgifter utan kommando och än idag kan den vara ganska egensinnig om den vill. Motivationen måste vara stor om den skulle kunna utföra sina arbetsuppgifter på fiskebåten. Det medför att den har en stark vilja och är inte lika lätt att träna som en hund av utpräglad bruksras.


En vattenhund är smart, den lär fort och därmed ledsnar den fort. Man måste därför vara utrustad med en stor portion tålamod och humor om man vill nå långt med sin hund inom de olika bruks- eller lydnadsgrenarna.

Aktivitet
En portugisisk vattenhund går mycket bra att ha som renodlad sällskapshund, men de allra flesta portugisiska vattenhundar är mycket förtjusta i aktiviteter och kräver en hel del uppmärksamhet annars finns risken att den hittar på hyss. Det är många som tränar och tävlar med sina vattenhundar, både i bruksgrenar, agility, rallylydnad, nosework, vattenprov och i utställningsringarna.

Lika viktigt som det är med aktivitet är det att lära hunden lugn. En portis mår bra av att kramas och komma till ro - och den ligger mer än gärna i soffan och sover med familjen i närheten.

Arbete
1994 fick rasen sin första räddningshund, 2022 sin andra. Rasen har också agility-, rally- och viltspårschampions, både i Sverige och i vårt grannland Norge. Internationellt finns det vattenhundar som arbetar som blindhundar och narkotikahundar. I Sverige utbildas terapi-, service- och vårdhundar. 

Salix o Scilla

Vår ras kan också ståta med fina titlar i Europa- och Världsutställningar, senast var det norske Cash som vann världsutställningen år 2022.

Vattenarbete

Vattenhunden tycker om sjö och hav. Får hunden lära sig vattenarbete från början kan den delta och tävla i vattenprov både i Sverige och internationellt.