Min Portis Daisy gör skillnad

Daisy och jag är ett licensierat Besöks- och Terapihundsekipage. Daisy är sex år gammal och hon är en väldigt social hund, nyfiken, lyhörd, ser alla, lugn och vi har ett fint samspel när vi jobbar.

Vi har utbildat oss på SPI, Svenska Pedagoghundsinstitutet. Utbildningen var på distans och jag hade en egen mentor, det passade bra just då. Den teoretiska delen var väldigt lärorik och den omfattade allt från hundens ursprung till hur man arbetar med hundar i vården.

Under tiden tränade jag in olika trix med Daisy som vi idag använder när vi jobbar. Jag lärde in 30 kommandon på Daisy och dom skulle sitta tex backa, stanna kvar och gå framför mig. Det ingick också 8 timmar miljöträning, Daisy och jag åkte buss, promenerade inne i Stockholm eller bara satt på en bänk och jag tittade hur Daisy reagerade på olika saker.


Praktik

Vi gjorde 35 timmar praktik på ett äldreboende. Det var många glada pensionärer och jag som lärde Daisy hakan i handen, passivitet, hakan i knät, att gå intill en rollator och rullstol. Utbildningen var jätterolig och jag lärde mig otroligt mycket om hundar och etologi. En viktig grej jag lärde Daisy var att vila på sin vilofilt. Där och då lärde sig Daisy grunden till sitt jobb som Besöks och Terapihund.

IMG_6994[29668]

En rolig och svår övning som inte ingick i kursen men som jag ändå provade på Daisy var att jag la upp 3x3 meter med pytte små falukorvsbitar. Daisy skulle gå rakt igenom havet av falukorvsbitar utan att ta en bit. Oj oj tänkte jag men till min stora förvåning så gick Daisy bara igenom havet av korv utan att ta en bit. Där och då blev jag så imponerad och stolt över Daisy.

Vi arbetar på tre olika äldreboenden och jobbar 1-2 gånger i veckan, det känns lagom. En Besöks- och Terapihund får max jobba i två timmar i sträck. Naturligtvis jobbar inte Daisy när hon löper.

 

Ett besök på ett äldreboende kan se ut så här:

När vi står i entrén till ett boende där vi ska jobba så har Daisy sin arbetsväst på sig och svansen går som en propeller, hon visar vilken glädje hon känner inför besöket.

När vi kommer in på avdelningen så är det många som ropar "Daisy Daisy". Hon går runt och hälsar på alla och hon ser verkligen alla personer. Härligt att se hur alla blir glada och stämningen höjs. Pensionärerna får lite hundgodis och de gör trix med Daisy eller så får hon lite godis. Här uppstår det ofta samtal om pensionärernas gamla hundar. Minnen kommer fram och vi får en fin stund tillsammans.

Lyckohjulet tycker Daisy är kul. Jag säger spela så tar hon tag med tassen och snurrar igång det lilla lyckohjulet. När det stannar så står det ett trix Daisy ska göra.

IMG_6770[29670]

Daisy spelar Yatzy med pensionärerna, jag staplar 1dm x 1dm stora trätärningar som en stapel. När jag säger Yatzy välter Daisy stapeln med sin framtass. Vi andra räknar tärningar och så kör vi på.

Daisy tycker mycket om att visa sitt shownummer, olika trix jag har lärt henne. Det slutar alltid med att hon får en stor applåd.

Daisy spelar olika aktiveringsspel och pensionärerna fyller på godis, bra för deras fingermotorik.

Daisy är en väldigt bra motivator om någon inte vill gå ut.

Jag har en liten korg med smågosedjur som kastas ut på golvet och sen hämtar Daisy ett djur i taget och lägger i korgen. Detta tycker pensionärerna är kul.

IMG_6955[29669]

Många tycker om att ha Daisy intill sig och bara sitta och mysa med henne.

Om någon är sjuk eller befinner sig i livets slut kan Daisy finnas intill i sängen. Då ska man naturligtvis veta att personen önskar detta.

När vi avslutat arbetspasset sätter sig Daisy ner och när jag tackar för vårt besök då vinkar Daisy alltid med framtassen och många lyser upp då.

 

Fördelar med att få besök av en Besöks- o Terapihund:

· sänka oro och ångest

· öppna upp till samtal

· må-bra-hormonet oxytocin höjs och då sänks puls och blodtryck

· motivationen ökar

· ångesten dämpas

· smärtkänsligheten minskar

· immunförsvaret stimuleras

· medicinering kan minskas

 

Stor glädje

Efter varje arbetstillfälle känner jag sådan stolthet över Daisy och att hon har gjort så stor skillnad för så många personer. Detta arbete som vi gör tillsammans är absolut det roligaste jag har gjort. Jag hoppas att Daisys svans fortsätter att vifta så vi får arbeta länge till.

Josefina Heimerson